Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi
  • Acasa
  • Despre noi
  • Proiecte
  • Galerie
  • Sustine ENCB
  • GDPR
  • Contact

Radio Eco Natura

Infiintat in iunie 2020, Radio Eco Natura este primul radio on-line de mediu, exclusiv romanesc, realizat de o organizatie non-guvernamentala, fara generare de venituri, ce a fost creat pentru a sustine un mediu curat si sanatos, prin promovarea unei atitudini responsabile fata de mediu la nivelul publicului larg, a unor politici publice favorabile mediului si prin sprijinirea societatii civile si a organizatiilor non-guvernamentale.
Radio Eco Natura opereaza sub licenta de emisie acordata de cele trei organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor din Romania (CREDIDAM sub nr. 1366/28.05.2020, UCMR-ADA sub nr. 19/09.06.2020, UPFR sub nr. LICON00485/03.06.2020). Folosim un soft performant de automatizare radio, emitand non-stop fonograme la o calitate audio superioara radiourilor clasice din F.M. .
Picture
Proiectul Radio Eco Natura a reusit pana astazi, folosind exclusiv voluntariatul, sa-si formeze o directie muzicala clara (alternative – pop – rock), sa dezvolte o mini-redactie de stiri, care, de la mijlocul lunii septembrie 2020, genereaza jurnale informative si dezvolta o comunitate on-line .
​Momentan, munca in cadrul proiectului Radio Eco Natura se desfasoara exclusiv online. Pe langa activitatea membrilor fondatori ai Asociatiei, radioul inseamna de fapt ore de editare audio, productie promo, dar si documentarea continutului jurnalelor si editare continutui pentru pagina de socializare Facebook.


Combaterea poluarii 

Monitorizarea aerului in Tintea - in timp real
Incepand cu data de 29 Martie 2020 Eco Natura Comunitatii Baicoi a achizitionat 3 (trei) senzori pentru monitorizarea aerului in Baicoi - Tintea. Doi dintre acesti senzori sunt pentru Hidrogen Sulfurat H2S si unul pentru PM - particule microscopice.
Picture
Politici publice alternative în domeniul calității aerului
Ne-am implicat alaturi de alte ONG-uri din Romania intr-un proiect national ce doreste dezvoltarea de politici publice alternative in domeniul calitatii aerului.
In cadrul acestui proiect au fost invitati sa participe reprezentanti ai administratiei publice locale, ai autoritatilor cu atributii in domeniul protectiei mediului si sanatatii populatiei, politicieni dar si experti recunoscuti in domeniul medical, calitatii aerului, protectiei mediului si meteorologiei.
​Printre activitățile proiectului se numără și dezvoltarea coalitiei de ONG-uri ”Oxigen pentru România”.
Picture


​Depozitul de deseuri din Valea lui Dan

- Am depus o serie de sesizari si reclamatii la autoritatile competente cu privire la incalcari flagrante ale documentelor de autorizare si functionare;

-  Am organizat in data de 20.03.2016 si data de 28.10.2018 mitinguri de protest impotriva activitatilor de prelucrare si depozitare deseuri periculoase in orasul Baicoi, cartier Tintea, precum si a poluarii aerului cu substante extrem de toxice, ce au fost relatate pe larg in presa locala si nationala;

Picture

-  Am participat la o serie de intalniri intre autoritati si reprezentantii societatilor ce opereaza depozitul de deşeuri nepericuloase din Băicoi - Ţintea in vederea eliminarii / diminuarii disconfortului comunitatii locale;
-  Atunci cand medierea situatiei pe cale amiabila nu a putut rezolva problemele semnalate, ne-am adresat instantelor de judecata ca arbitru ce asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei.

Cautam solutii si cu privire la alte probleme de mediu despre care am fost sesizati:
-  Ecologizarea vechii gropi de gunoi menajer din Valea lui Dan (deverseaza levigat in apele de suprafata – lichid ce contine substanțe deosebit de nocive pentru mediu si sanatate);
-  Poluarea turistica si domestica (produsa in special in paduri) cu PET-uri, doze de aluminiu, precum si cu gun
oi menajer.

Picture

-  Disconfortul provocat comunitatii locale de crescatoriile de pui din Padurea Plopeni;


Actiuni de impadurire

In data de 14.10.2016 am plantat, alaturi de 230 de voluntari, 1.800 de pomi din speciile carpen si frasin, pe o suprafata de aproximativ 1,6 hectare de teren situat pe dealul Astra din Loc. Baicoi (anterior acolo existase o padure defrisata ilegal).
La aceasta actiune au participat o serie de Asociatii corespondente cum ar fi Let’s Do It, Romania!, precum si voluntari ai Eco Natura Comunitatii Baicoi, printre care: elevii Liceului Tehnologic "Constantin Cantacuzino" Baicoi, elevii Liceului de Arta Ploiesti, scolarii de la Şcoala Gimnazială Tintea si de la Şcoala Gimnazială Lilieşti, copiii gradinitei Mish-Mash din Baicoi, precum si membrii ai comunitatii locale.
Prin actiunile de impadurire pe care dorim sa le derulam si in anii urmatori putem:
-  lupta in mod eficient impotriva poluarii comunitatilor locale prin crearea de bariere de protectie forestiera;
-  preveni alunecarile de teren;
-  reface padurile taiate ilegal.
O data distrusa padurea, solul incepe sa se degradeze intr-un mod rapid. Apar alunecarile de teren si inundatiile din cauza lipsei arborilor ce pot prelua o cantitate mare de apa si a solului specific padurii care poate acumula apa.
Defrisarile au impact si asupra climei, incalzirea globala si efectul de sera sunt o realitate a zilelor noastre, cauza principala a acestor fiind acumulrea de dioxid de carbon in atmosfera. Copacii si alte plante verzii absorb dioxidul de carbon si produc oxigen prin fotosinteza.
Nu in ultimul rand, defrisarile distrug ecosistmele prin disparitia plantelor si a vietatilor ce traiesc in zona afectata.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Acţiuni de curăţenie

Actiunea de curatenie voluntara

In data de 24.09.2016, 14.10.2016 si in 15.09.2018, impreuna cu voluntarii Eco Natura Comunitatii Baicoi, am desfasurat actiuni voluntare de curatenie in Padurile din Baicoi (zona iesirea spre Scorteni si zona Valea lui Dan). Rezultatele oficiale arata ca in cele 2 actiuni voluntarii Asociatiei Eco Natura Comunitatii Baicoi au strans peste 20 de tone de deseuri.
​

Picture

Intentionam sa organizam 3 sesiuni anuale de curatenie voluntara pe raza orasului Baicoi.

Colectarea selectiva a deseurilor

Un alt proiect pe care dorim sa-l dezvoltam in perioada urmatoare este legat de colectarea selective a deseurilor.
Colectarea selectiva a deseurilor este o solutie simpla si la indemana tuturor ce presupune depozitarea selective a deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Conform dispozitiilor legale in vigoare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile in containere diferite (verde pentru sticla, galben pentru plastic/metal si albastru pentru hartie/carton).
Principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apă) si energie, precum şi de reducerea nivelului emisiilor nocive în aer. De exemplu, hartia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90% din cantitatea de apă necesare pentru producerea de hârtie alba. 


Sustinem activitatile sportive

“Mens sana in corpore sano”

Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi sustine activ si se implica in dezvoltarea si promovarea activitatilor sportive. Suntem de parere ca NATURA, SPORTUL si SANATATEA intotdeauna vor face “casa buna” impreuna!
In data de 25.09.2016 am participat si am sustinut desfasurarea competitiei de biciclete “BicycleBaicoi” unde au participat aproximativ 200 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani. Ne dorim ca aceasta competitie sa devina o traditie locala si sa atragem in fiecare an cat mai multi copii care sa participe la aceasta competie!
De asemenea, vom realiza toate demersurile necesare pentru organizarea unei competitii de mountain bike pentru adulti care sa ajute la promovarea sportului ca stil de viata sanatos si nu in ultimul rand, la promovarea orasului Baicoi!
Ne dorim dezvoltarea de parteneriate impreuna cu diferite Cluburi Sportive ce isi deruleaza activitatea in comunitatea noastra, pentru a readuce sport in viata tinerilor.

Picture
Picture
Picture

Suntem de parere ca prin promovarea activitatilor sportive in cadrul comunitatii, putem contrabalansa tentinda actuala de sedentarism a tinerei generatii, oferind astfel o varianta sanatoasa si placuta de petrecere a timpului liber!


Proiecte educationale

Asociaţia Eco Natura Comunităţii Băicoi doreste sa incheie un Protocol de colaborare cu mai multe institutii de invatamant in vederea dezvoltarii unor proiecte cu impact direct asupra mediului si sanatatii populatiei.
Unul dintre proiectele ce dorim sa le dezvoltam se va realiza in colaborare cu Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino” Baicoi. Astfel, dorim infiintarea unui Club de stiinta, avand denumirea “Eco Natura Club de Stiinta”. Scopul acestuia este de a utiliza stiinta si tehnologia in folosul educatiei, sportului, protejarii mediului, sanatatii si ecologiei. Liceul va facilita accesul elevilor la participarea activa in cadrul Clubului iar Asociatia va furniza baza materiala necesara desfasurarii proiectelor.

Picture
Picture

Impactul educational al “Eco Natura Club de Stiinta” consta in asigurarea accesului elevilor la tehnologia inalta, de ultima ora, oferind astfel elevilor posibilitatea de a fi implicati in dezvoltarea unor proiecte cu puternic impact social si de protectia mediului. Totodata, aceasta activitate ofera posibilitatea elevilor de a cerceta, proiecta, construi, testa si de a pune in functiune sisteme integrate avand la baza infrastructura Arduino™.
Dorim ca prin activitatea Clubului de stiinta sa atragem elevii in procesul educational si sa contribuim astfel la formarea lor educationala si nu in ultimul rand, la formarea lor profesionala.

Copyright © 2016 - 2021 Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi


Localitatea Baicoi

Str. Independentei 165

Telefon

0721.453.846

Email

contact [at] econatura-baicoi.ro
  • Acasa
  • Despre noi
  • Proiecte
  • Galerie
  • Sustine ENCB
  • GDPR
  • Contact