Radio Eco Natura
Infiintat
in iunie 2020, Radio Eco Natura este primul radio
on-line de mediu, exclusiv romanesc, realizat
de o organizatie non-guvernamentala, fara generare
de venituri, ce a fost creat pentru a sustine
un mediu curat si sanatos, prin promovarea unei
atitudini responsabile fata de mediu la nivelul
publicului larg, a unor politici publice favorabile
mediului si prin sprijinirea societatii civile
si a organizatiilor non-guvernamentale.
Radio Eco Natura opereaza sub licenta de emisie acordata de cele trei organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor din Romania (CREDIDAM sub nr. 1366/28.05.2020, UCMR-ADA sub nr. 19/09.06.2020, UPFR sub nr. LICON00485/03.06.2020). Folosim un soft performant de automatizare radio, emitand non-stop fonograme la o calitate audio superioara radiourilor clasice din F.M. . |
Proiectul Radio
Eco Natura a reusit pana astazi, folosind exclusiv voluntariatul,
sa-si formeze o directie muzicala clara (alternative –
pop – rock), sa dezvolte o mini-redactie de stiri, care,
de la mijlocul lunii septembrie 2020, genereaza jurnale informative
si dezvolta o comunitate on-line .
Momentan, munca in cadrul proiectului Radio Eco Natura se desfasoara exclusiv online. Pe langa activitatea membrilor fondatori ai Asociatiei, radioul inseamna de fapt ore de editare audio, productie promo, dar si documentarea continutului jurnalelor si editare continutui pentru pagina de socializare Facebook.
Momentan, munca in cadrul proiectului Radio Eco Natura se desfasoara exclusiv online. Pe langa activitatea membrilor fondatori ai Asociatiei, radioul inseamna de fapt ore de editare audio, productie promo, dar si documentarea continutului jurnalelor si editare continutui pentru pagina de socializare Facebook.
Combaterea poluarii
Monitorizarea aerului in Tintea - in timp real
Politici publice alternative în domeniul calității aerului
Ne-am implicat alaturi de alte ONG-uri din Romania intr-un proiect national ce doreste dezvoltarea de politici publice alternative in domeniul calitatii aerului.
In cadrul acestui proiect au fost invitati sa participe reprezentanti ai administratiei publice locale, ai autoritatilor cu atributii in domeniul protectiei mediului si sanatatii populatiei, politicieni dar si experti recunoscuti in domeniul medical, calitatii aerului, protectiei mediului si meteorologiei. Printre activitățile proiectului se numără și dezvoltarea coalitiei de ONG-uri ”Oxigen pentru România”. |
Depozitul de deseuri din Valea lui Dan
- Am depus o serie de sesizari si reclamatii la autoritatile competente cu privire la incalcari flagrante ale documentelor de autorizare si functionare;
- Am organizat in data de 20.03.2016 si data de 28.10.2018 mitinguri de protest impotriva activitatilor de prelucrare si depozitare deseuri periculoase in orasul Baicoi, cartier Tintea, precum si a poluarii aerului cu substante extrem de toxice, ce au fost relatate pe larg in presa locala si nationala; |
- Am participat la o serie de intalniri intre autoritati si reprezentantii societatilor ce opereaza depozitul de deşeuri nepericuloase din Băicoi - Ţintea in vederea eliminarii / diminuarii disconfortului comunitatii locale;
- Atunci cand medierea situatiei pe cale amiabila nu a putut rezolva problemele semnalate, ne-am adresat instantelor de judecata ca arbitru ce asigura respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei.
Cautam solutii si cu privire la alte probleme de mediu despre care am fost sesizati:
|
- Disconfortul provocat comunitatii locale de crescatoriile de pui din Padurea Plopeni;
Actiuni de impadurire
In data de 14.10.2016 am plantat, alaturi de 230 de voluntari, 1.800 de pomi din speciile carpen si frasin, pe o suprafata de aproximativ 1,6 hectare de teren situat pe dealul Astra din Loc. Baicoi (anterior acolo existase o padure defrisata ilegal).
|
Acţiuni de curăţenie
Actiunea de curatenie voluntara
In data de 24.09.2016, 14.10.2016 si in 15.09.2018, impreuna cu voluntarii Eco Natura Comunitatii Baicoi, am desfasurat actiuni voluntare de curatenie in Padurile din Baicoi (zona iesirea spre Scorteni si zona Valea lui Dan). Rezultatele oficiale arata ca in cele 2 actiuni voluntarii Asociatiei Eco Natura Comunitatii Baicoi au strans peste 20 de tone de deseuri.
|
Intentionam sa organizam 3 sesiuni anuale de curatenie voluntara pe raza orasului Baicoi.
Colectarea selectiva a deseurilor
Un alt proiect pe care dorim sa-l dezvoltam in perioada urmatoare este legat de colectarea selective a deseurilor.
Colectarea selectiva a deseurilor este o solutie simpla si la indemana tuturor ce presupune depozitarea selective a deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Conform dispozitiilor legale in vigoare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile in containere diferite (verde pentru sticla, galben pentru plastic/metal si albastru pentru hartie/carton).
Principalul avantaj al reciclării este dat de reducerea consumului resurselor naturale (petrol, apă) si energie, precum şi de reducerea nivelului emisiilor nocive în aer. De exemplu, hartia reciclată permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate şi a 90% din cantitatea de apă necesare pentru producerea de hârtie alba.
Sustinem activitatile sportive
“Mens sana in corpore sano”
Asociatia Eco Natura Comunitatii Baicoi sustine activ si se implica in dezvoltarea si promovarea activitatilor sportive. Suntem de parere ca NATURA, SPORTUL si SANATATEA intotdeauna vor face “casa buna” impreuna!
|
Suntem de parere ca prin promovarea activitatilor sportive in cadrul comunitatii, putem contrabalansa tentinda actuala de sedentarism a tinerei generatii, oferind astfel o varianta sanatoasa si placuta de petrecere a timpului liber!
Proiecte educationale
Asociaţia Eco Natura Comunităţii Băicoi doreste sa incheie un Protocol de colaborare cu mai multe institutii de invatamant in vederea dezvoltarii unor proiecte cu impact direct asupra mediului si sanatatii populatiei.
|